Roskilde Festival opruster indsatsen mod madspild
(Foto: Lars Just, POLFOTO, Roskilde Festival).

Roskilde Festival opruster indsatsen mod madspild

Festivalen har indgået et samarbejde med forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad - målsætningen er at indsamle over 30 ton overskudsmad fra festivalens madboder

MILJØ Snart kan hjemløse og socialt udsatte over hele Sjælland sætte tænderne i måltider tilberedt af overskudsråvarer indsamlet under dette års Roskilde Festival. Festivalen har i år indgået et samarbejde med forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, hvilket betyder en stor udvidelse af festivalens samlede indsats mod madspild. Målsætningen er at indsamle over 30 ton god og gratis overskudsmad fra festivalens madboder.

Stop Spild Af Mad, Danmarks største frivillige bevægelse mod madspild, stiller med et hold på 70 uddannede kokke og fødevarekyndige ildsjæle, der over ni dage indsamler, uddeler og tilbereder tonsvis af gode fødevarer, som ellers ville gå til spilde hos Roskilde Festivals mange madboder og restauranter.

"Vi er rigtigt glade for at Roskilde Festival er med i kampen mod madspild", fortæller årets initiativtager til samarbejdet og stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul. "Stop Spild Af Mad har mange års erfaring med uddeling af tonsvis af god, gratis overskudsmad til en værdi af flere mio. kroner til hjemløse og socialt udsatte. Og nu er turen kommet til Roskilde Festival. Det er et samarbejde, som giver os en god mulighed for både at sætte massivt fokus på madspild og samtidigt omdanne holdning til handling."

Indsatsen er festivalens hidtil mest ambitiøse aktion mod madspild
Indsatsen fokuserer på tre typer af madspild, og de mange måltider og råvarer deles ud til blandt andet herberger, krisecentre, væresteder, varmestuer, centre for psykisk syge og asylcentre på Sjælland. Indsatsen rummer både en indsamling af ikke-tilberedte råvarer, der deles ud til modtagersteder med egne køkkener. Dertil indsamles tilberedt overskudsmad, der pakkes og videreformidles til fx varmestuer uden køkkener. Og sidst men ikke mindst tilbereder Stop Spild Af Mad's frivillige flere tusinde færdigretter af den indsamlede overskudsmad, der pakkes, fryses ned og deles ud i månederne efter festivalen. Alle måltiderne tilberedes i professionelle køkkener, som Slagteriskolen i Roskilde stiller til rådighed for indsatsen, og foregår efter Fødevarestyrelsens retningslinjer for fødevaresikkerhed.

Fra holdning til handling
Danmarks samlede madspild estimeres til årligt at ramme svimlende 540.000 ton. En del af dette madspild finder sted hjemme hos forbrugeren. En husstand med fire personesr kasserer årligt op imod 228,8 kg. gode, spiselige råvarer. I de senere år er supermarkeder, grossister og storkøkkener blevet mere opmærksomme på det store madspild, der også eksisterer i fødevareindustrien helt bredt. Og nu opruster Roskilde Festival også sin indsats.

Madspildsansvarlig Rebekka Juliane Ilsøe fra Roskilde Festival udtaler:
"Roskilde Festival har arbejdet for at mindske madspild de sidste 8 år, som en del af vores arbejde med bæredygtighed og indsatsen er hvert år blevet større. Lige op til festivalen sidste år indførte fødevareministeren regler på området i samarbejde med Fødevarestyrelsen. Så nu er det muligt at gennemføre projekter som disse med hjemmel i Fødevarestyrelsens regler. Og da Roskilde Festival gerne ville udvide vores indsats mod madspild, var det naturligt at starte et samarbejde med Stop Spild Af Mad."

Pilotprojekt for fremtidige indsatser
Med udgangspunkt i den erfaring Stop Spild Af Mad får med sig fra projektet, er det ambitionen at skabe en ny landsdækkende organisation mod madspild.

"Den nye organisation skal have til formål at afhjælpe det store madspild, der finder sted på landets festivaler, sportsbegivenheder og andre store events. Det er svært for madboderne ved store begivenheder at estimere deres salg korrekt. Derfor vil vi gerne hjælpe dem med at indsamle og uddele overskudsmaden til landets hjemløse og socialt udsatte", udtaler Selina Juul.

-jk


30/6 2014