Emballagen skal tilpasse sig forbrugsmønstret i hjemmet
Rucola har forsøgsvis i Norge været solgt med genlukkelige emballage siden maj 2013, og rucola i den type emballage udgør nu 70% af omsætningen.

Emballagen skal tilpasse sig forbrugsmønstret i hjemmet

Et af midlerne i kampen mod madspild er bedre emballage – målet for nyt projekt er at udvikle pakkemaskiner, der gør det muligt at sampakke produkter og derved leve op til forbrugsmønstret

EMBALLAGE Op mod 20 procent af de fødevarer vi køber, ender i skraldespanden – bl.a. fordi de bliver fordærvede, inden vi når at anvende dem. Et nyt samarbejdsprojekt mellem Coop, fødevare-, maskin- og emballageproducenter samt Teknologisk Institut vil arbejde på at udvikle nye emballagetyper, som skal tilpasses forbrugernes reelle behov – for eksempel med at dele fødevaren i emballagen op i måltidsegnede størrelser og eksperimentere med genlukkelige emballager. Dette vil desuden også tilgodese singlerne, som tegner sig for 1/5 af Danmarks befolkning.  

- Emballagen anses af mange for at være en stor belastning for miljøet, men emballagens påvirkning af miljøet er minimal i forhold til, at den rent faktisk forlænger holdbarheden af fødevarerne. Vi vil gå skridtet videre og justere emballagerne, så de passer bedre med forbrugsmønstrene. Derved kan forbrugerne reelt udnytte fødevarerne i emballagen bedre, så de må smide mindre ud, siger konsulent og kandidat i fødevarevidenskab Maria Kisbæk, Teknologisk Institut. 

Coop, som er en af projektdeltagerne, har en målsætning om at reducere deres madspild i butikkerne med 10 pct.

- Men vi arbejder på mange fronter for at reducere madspildet og derfor er vi glade for at være en del af et projekt, der skaber ny innovation på emballager, så vi kan hjælpe forbrugerne med at reducere deres spild, siger Signe D. Frese, programchef for miljø og klima i Coop.

Projektet forventer at udvikle og teste de første emballager i løbet af 2014. Desuden skal der udvikles en pakkemaskine, der gør det muligt at sampakke produkter. Udgangspunktet er rucola, som holdbarhedsmæssigt betragtes som et meget udfordrende produkt. Kan en emballeringsmaskine håndtere rucola, vil det være muligt at håndtere stort set alle andre typer produkter uden de store justeringer. Desuden vil projektet arbejde med forbedring af emballage til snackgulerødder og pølser.

- Undersøgelser viser, at forbrugerne efterspørger andre pakkestørrelser og er villige til at betale for dem. Her vil vi også se på muligheden for at udvikle for eksempel en sampak-løsning, hvor forbrugerne får bedre mulighed for at tage sunde fødevarer med sig på farten uden, at de skal pakkes om, siger Maria Kisbæk.

Ud over projektdeltagerne er forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad deltager som frivillig rådgiver.

- Når madspildet skal mindskes, bør man kigge på løsninger i hele værdikæden, også på fødevareemballage. Svenske undersøgelser viser, at netop intelligent fødevareemballage kan være med til at mindske madspild. Der skal tænkes på emballageoptimering – så man både mindsker madspildet og samtidigt ikke bidrager med unødig emballage, siger vinderen af Nordisk Råds Natur- og miljøpris og stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul

I projektet deltager ud over Coop, Tulip Food Company, AP Grønt, Gl. Estrup Gartneri, folieproducenten Scanstore Packaging A/S og maskinproducenten Scanstore A/S – samt frivillig bistand fra forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad. Teknologisk Institut bistår med projektstyring, udvikling og test. Projektet er støttet af Natur- og Erhvervsstyrelsen gennem Grønt Udviklings- og DemonstrationsProgram (GUDP).

-jk


6/1 2014