Deadline for registrering nærmer sig

Deadline for registrering nærmer sig

Det udvidede producentansvar for emballage skal føre til mere genanvendelige emballagematerialer og dermed mere bæredygtige emballageløsninger. Emballageretur hjælper sine medlemmer med procedurerne for indberetning af deres emballager

Fra den 1. juli 2025 bliver en lang række virksomheder omfattet af det udvidede producentansvar for emballage, og allerede fra den 1. april i år skal virksomhederne registrere sig og indberette deres emballagemængder til myndighederne.

Virksomhederne skal bl.a. indberette, hvor store vægtangivne mængder emballage de forventer at bruge i 2024, og om der er tale om pap, plast, glas, tape, metal, og om det er emballage, der ender hos erhverv eller i private husholdninger.

Herhjemme gælder producentansvar og indberetningspligt for emballagen i hovedtræk danske virksomheder, der påfylder emballager eller markedsfører påfyldte emballager. Og det gælder alle typer emballage.

Mere genbrug og genanvendelse
Det udvidede producentansvar for emballage er indført for at komme de stadig større mængder emballageaffald til livs. Det skal bl.a. reducere behovet for råmaterialer.

Bestemmelsen er vedtaget i EU, og for forbrugerne vil det medføre fjernelse af unødvendig emballage og mere genbrugsemballage, samtidig med at fremtidens emballager skal mærkes til støtte for korrekt genanvendelse.

Virksomheder skal melde sig ind i en kollektivordning, hvis de har over 8 ton, som er den administrative grænse. Hvis man er under grænsen, så er det valgfrit.

Emballageretur er en af de aktører, som hjælper med at registrere emballagemængderne og -typerne.

Virksomheden har stor erfaring med håndtering af mange slags affald og har stor knowhow og praktisk erfaring med, hvordan man kanaliserer indholdet fra de forskellige affalds-, ind- og opsamlingsordninger videre til forarbejdning de relevante steder.

Virksomheden har endvidere erfaring med håndtering af udvidet producentansvar for flere forskellige produktgrupper. Det kommer den til gavn, når det i fremtiden også drejer sig om emballage.

Digital tjekliste
Hos Emballageretur anslår man, at omkring 41.000 er berørt af kravene til indberetning af de emballager, de fylder, producerer eller markedsfører.

Virksomheder kan via medlemskab af Emballageretur få hjælp til at sikre, at indberetningerne sker korrekt.

Emballageretur har blandt andet udviklet det digitale værktøj, Budgetskemaet, som hjælper medlemsvirksomhederne med systematisk at arbejde sig igennem de informationer, de er forpligtet til at indberette til myndighederne.

Når alle informationer er på plads, kan virksomhederne ved hjælp af værktøjet foretage den faktiske myndighedsindberetning gennem Emballagereturs systemer.

- For mange virksomheder kræver det en del mandetimer at finde frem til og regne på tallene, der skal fremgå af indberetningen.

- Med Budgetskemaet får virksomhederne et digitalt værktøj, der er en form for tjekliste og samtidig kan bruges til selve indberetningen.

- Den har vi automatiseret for at mindske fejl og for at undgå unødigt bureaukrati, siger Morten Harboe-Jepsen, adm. direktør i Emballageretur.

En samlet regning på 2,35 milliarder årligt
En undersøgelse fra Cowi har beregnet at ca. i alt 1,1 mio. ton emballage vil være omfattet af producentansvaret, og at det kommer til at koste 2,35 mia. kr. om året at få emballagen håndteret.

Morten Harboe-Jepsen, adm. dir. i Emballageretur.

Det er en omfattende opgave, som bliver løst af kollektive ordninger såsom Emballageretur.

- Det er de berørte virksomheder, som betaler gildet. Og derfor gælder det for dem om at afgive præcise oplysninger om de emballagetyper og -mængder, de sætter på markedet i Danmark, siger Morten Haboe-Jepsen.

Det udvidede producentansvar for emballage giver nemlig virksomhederne det praktiske, økonomiske og juridiske ansvar for deres produkters emballage fra vugge til grav.

I sidste ende er det overordnede mål at motivere virksomheder til at købe eller designe de emballageløsninger, der er mest muligt bæredygtige.

Derfor er der sat en økonomisk ramme for finansieringen af affaldshåndteringen i producentansvaret, der f.eks. giver rabat på udgifterne forbundet med producentansvaret, hvis virksomheder benytter sig af mere miljøvenlige emballagetyper, der nemmere kan genbruges og/eller genanvendes.

På den måde er der en økonomisk gevinst for virksomhederne i at vælge bestemte emballagetyper.

Det vil medføre, at den generelle miljøbelastning sænkes, indsamlingen og håndteringen af emballageaffald bliver bedre og den cirkulære økonomi styrkes.

Derfor er der også mange opgaver forbundet med producentansvaret, og det er årsagen til, at Emballageretur endvidere har udviklet værktøjet ’Prisindikatoren’.

Ifølge direktøren giver det udvidede producentansvar for emballage anledning til at tænke over design, materialer og mængder af emballage, så man på den måde kan optimere sin forretning.

- Prisindikatoren viser, hvad de forskellige mængder og typer emballage kan koste for virksomheden, og giver derfor også et kvalificeret bud på, hvilke gevinster der er at hente ved at designe sin emballage bedre, siger Morten Harboe-Jepsen.

Vi kan rykke som samfund
Emballageretur har knap 20 års erfaring med håndtering af producentansvar for andre produkter. Blandt andet hjælper man medlemsvirksomheder med at håndtere producentansvar for elektronik og batterier og for tekstiler, som er et kommende nyt område.

- Vi har lang tids erfaring med at snakke med alle led i fødekæden.

- Det betyder, at de affalds- og produktmængder, vi hjælper med at indsamle og håndtere for medlemmerne, efter at borgere og virksomheder har sorteret og afleveret det, havner de rigtige steder og efterfølgende bliver sorteret og bearbejdet rigtigt.

- Er registreringer, indberetninger og logistikken for blandt andet indsamling, sortering og genanvendelse på plads, er der også grundlag for, at vi kan rykke som samfund, siger Morten Harboe-Jepsen.

-hawin

Faktaboks: To pligter i 2024

Producentansvaret for emballage træder i kraft 1. juli 2025, men allerede i 2024 skal de 41.000 omfattede virksomheder indberette deres forventede emballagemængder for 2024 til Dansk Producentansvar (DPA).

Der er to pligter, som de berørte virksomheder skal forholde sig til i 2024 i perioden 1. april til 31. august.

1) Den første er registreringspligten, hvor man skal lade sin virksomhed registrere hos Dansk Producentansvar (DPA), som administrerer data omkring producentansvaret på vegne af myndighederne. I den forbindelse skal man også oplyse, hvilken kollektiv ordning man har valgt at blive medlem af.

 2) Den anden pligt er indberetningspligten, hvor virksomheder skal indberette mængden af de forskellige emballagetyper (pap, plast, glas, etc.), virksomheden forventer at bruge i 2024, og om det er emballage, der ender, og dermed skal indsamles, hos erhverv eller private husholdninger. Informationerne bruger DPA til at tilrettelægge den såkaldte tildelingsnøgle, der bestemmer, hvor stor en andel af det samlede emballageaffald, som de forskellige kollektive ordninger skal håndtere på vegne af virksomhederne.

(Kilde: Emballageretur)

 

22/3 2024
  • Unge skal lære at pante mere

    Unge skal lære at pante mere

    emballage ›WWF Verdensnaturfonden og Coca-Cola vil med bl.a. en 'pant-koncert' støtte de unge forbrugere til gode pantvaner og sikre, at mindre emballage ender i naturen. Selv om vi her i langt er gode til at pante, ender 170 millioner pantflasker og dåser uden for det danske retursystem
  • Endelig udsigt til pant på tyske dåser

    Endelig udsigt til pant på tyske dåser

    emballage ›Danmark har i 20 år kæmpet for at sikre pant på drikkevarer, der sælges i Tyskland. Det bliver nu en realitet, efter Europa-Parlamentet har vedtaget emballageforordningen. Ordningen vil dog først træde i kraft om fem år
  • Forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

    Forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

    emballage ›-Det er vigtigere at få reduceret forbruget af plastik og skabe produkter, der holder længere, end at se på genanvendelse, hvis vi skal problemet med plastikforurening til livs. Det skriver lektor Kristian Syberg fra RUC sammen med en række internationale forskere i anerkendt tidsskrift
  • København skal have mere genbrugelig mademballage

    København skal have mere genbrugelig mademballage

    emballage ›Mindst 200 ton brugt emballage fra take-away ryger hvert år i - eller ved siden af - byens skraldespande. Det er et forfærdeligt ressourcespild, mener kommunen, som nu vil støtte flere genbrugsinitiativer
  • DS Smith ser ud til at komme på amerikanske hænder

    DS Smith ser ud til at komme på amerikanske hænder

    emballage ›Virksomheden International Paper - IP - bliver ifølge flere kilder den nye ejer af den europæiske emballagevirksomhed. Konkurrenten Mondi er dermed ude af billedet
  • Genanvendeligt låg kan fuldende cirkulariteten

    Genanvendeligt låg kan fuldende cirkulariteten

    emballage ›Future Disc Top er navnet på en fuldt genanvendelig og låsbar lukkeløsning til bl.a. skønhedsprodukter. Men den vil producenten, Apter Closure afhjælpe problemerne med emballage af blandede produkter, hvor kun beholderen kan genanvendes
  • Sorteringsanlæg skal sikre genanvendelse af 120.000 ton plastaffald

    Sorteringsanlæg skal sikre genanvendelse af 120.000 ton plastaffald

    emballage ›Holbæk bliver epicentrum for sortering og genanvendelse af plastik, når en dansk-tysk alliance opfører Sjællands første sorteringsanlæg til plastaffald i kommunen
  • DS Smith indgår partnerskab om papirposer til e-handel

    DS Smith indgår partnerskab om papirposer til e-handel

    emballage ›Emballageproducenten har indgået europæisk leverandøraftale med den svenske virksomhed, Jonsac der producerer de genanvendelige transportemballager af FSC®-certificerede træråmaterialer